Adresa:

Vojvode Mišića 5, Niš

Radno vreme:

08:00 – 20:00 (Pon-Pet) 

08:00 – 15:00 Subota

Broj telefona:

(018)301-604

069/654-600

Terapija bola u Raveni

dr Bratislav Branković

Tretiranje i otklanjanje bola za lekare svih specijalnosti predstavlja jedan od najvažnijih, ali najčešće i najkompleksnijih zadataka. Bol je subjektivno, neprijatno opažanje i osećaj, koji se može javiti usled oštećenja tkiva, njegovog predstojećeg oštećenja, ili usled psiholoških uzroka. Javlja se gotovo kod svih bolesti i povreda. To je zaštitni mehanizam čija je funkcija da organizam postane svestan opasnosti i reaguje kako bi uklonio bolni nadražaj, međutim ukoliko se bolni nadražaj ne može ukoniti onda se razvija hronični bol, koji nema više zaštitnu funkciju, već u znajčajnoj meri narušava kvalitet života.


Postoje preko dvestotine bolesti/poremećaja mišićno skeletnog sistema koje uzrokuju hronični periferni bola, neki najčešći su: 

  • Artritis i autoimune bolesti uključujući osteoartritis, reumatoidni artritis, psorijačni artritis,giht, ankilozni spondyloartritis, giht, lupus. 
  • Osteoatritis ili degenrativno propadanje zgloba (najčešći kuk, koleno, mada mogu biti zahvaćeni svi zglobovi).
  • Bol u vratnoj i ledjnoj kičmi koji uključuje stanja kao što su oboljenja diskusa istegnuće ligamenata kičmenog stuba istegnuća mišića i tetiva i druga stanja 
  • Miofascijalni bolni sindrom – termin koji se koristi za opisivanje različitih bolnih stanja koja se karakterišu postojanjem delimičnog trakastog grča (spazma) u mišićima u kojima se nalaze tačke koje spontano stvaraju bol  
  • Upale tetiva i omotača mišića: sindrom smznutog ramena, sindrom rotatorne mažetne, sindrom teniskog/golferskog lakta, skakačko koleno.
  • Fibromialgija  je hronična bolest koštano-mišićnog sistema čija je najvažnija odlika inzenzivan, ponekad i nepodnošljiv dugotrajan bol. Takođe, telo je osetljivo na pritisak u nekim tačkama mekih tkiva. Hronični bol utiče i na druge segmente života i svakodnevnog funkcionisanja, uz promene u raspoloženju, poremećaj sna, konstantni umor, malaksalost i apatiju.  
  • Traume i povrede, nategnuća i istegnuća mišića, tetiva i zglobova, prelomi…  
  • Hronični regionalni bolni sindrom 
  • Neropatije i polineuropatije 


U svim ovim slučajevima moguće je primeniti terapiju bola. 

 

Terapija bola obuhvata brojne medicinske tretmane i procedure koji se prilagođavaju pojedinačno, svakom pacijentu koji oseća bol a sa ciljlem da se smanji inetzitet bola.

 

Kombinacija lekova i injekcija u bolnim mestima i zove se multimodalna terapija I ima za cilj da postigne maksimalno smanjenje bola sa manjim dozama pjeničanog leka u što kraćem vremenu uz najmanje komplikacija I neželjenih reakcija na lek ili procedure. 

 

Terapiju bola u Raveni odredjuje anesteziolog, ona ima različito trajanje od nekoliko dana do nekoliko meseci I duže zavisisno od uzroka bola. Treba naglasiti da svaki pacijent treba da ima svest o važnosti postavljanja prave dijagnoze. Nakon toga, uključuju se lekari koji se bave terapijom bola kako bi se procenio stepen i intenzitet bola, te  napravila i najpogodnija terapijsksa procedura, kao i plan lečenja. 

 

Zakazivanje konsultacija putem broja.

 

Više o raznim bolnim stanjima i njihovom lečenju pročitaj ovde.